IOSIN EMSO-EUXINUS functionează ca departament in cadrul sucursalei Constanta a Institutului National de Cercetare - Dezvoltare pentru Geologie si Geoecologie Marina – INCD GeoEcoMar.

 

INCD GeoEcoMar a fost infiintat in anul 1993 sub denumirea de Centrul Roman de Geologie si Geoecocologie Marina, ulterior, potentialul sau tehnic si performantele stiintifice obtinute intr-o perioada scurta de timp, i-au permis obtinerea statutului de “institut de interes national”, conferindu-i totodata si calitatea de pol naţional de excelenţa in cercetarea si consilierea geologica, geofizica si geoecologica marina, costiera si a apelor interioare, precum si de centru de referinţa pentru Stiinţele Marii si ale Pamantului.

 

Reteaua IOSIN EMSO-EUXINUS este una dintre aceste retele, compusa din 3 observatoare (balize de larg) si 3 observatoare de coasta, care furnizeza, in timp real, date stiintifice specifice domeniului marin, care permit cercetatorilor cresterea gradului de cunoastere a fenomenelor marine, simplificand in mod decisiv modelarea acestora, atat din punct de vedere geologic, cat si biologic si meteorologic. Cunoasterea proceselor hidrodinamice de suprafata (directii si viteze de curenti) a fost posibila si pana in prezent, acest sistem permitand si monitorizarea celor care se produc in adancime si in apropierea fundului marii. Acelasi lucru este posibil si pentru cunoasterea unor parametri ai apei, precum: temperatura, salinitate, fluorescenta, etc., toate cu implicatii directe asupra calitatii si dezvoltarii ecosistemelor marine.

 

Obiectivul prioritar al Centrul National de Monitorizare si Alarmare la Hazarde Naturale Marine - EUXINUS, ca parte a consortiului european EMSO ERIC, este acela de a furniza informatii cercetatorilor de profil, inginerilor care activeaza in cadrul industriei dezvoltatoare de tehnologie utilizata in domeniul marin, factorilor de decizie politica si, nu in ultimul rand, publicului larg. Implementarea in Romania a retelei IOSIN EMSO-EUXINUS a fost efectuata prin proiectul CBC România – Bulgaria MARINEGEOHAZARD, intre anii 2011 si 2013, atunci cand INCD GeoEcoMar a realizat primul sistem complex de monitorizare – alarmare in timp real, in cazul producerii de hazarde marine in partea de vest a Marii Neagre, fapt de o deosebita importanta pentru securitatea zonei costiere a Romaniei. In perioada 2021-2024 sa desfasurat proiectul „Modernizarea infrastructurii de cercetare marina EMSO-EUXINUS”, proiect finantat prin Programul Operational Competitivitate, Componenta 1: Proiecte de infrastructuri de cercetare pentru institutii publice de CD/ universitati. Acest proiect a avut ca scop principal modernizarea infrastructurii existente prin instalarea de noi senzori de ultima generatie.